دهان، دندان ها و لثه های شما بیشتر از ابزاری برای خوردن هستند. آنها برای بلع و جویدن بسیار مهم هستند و در واقع خط مقدم گوارش شما هستند. هر آنچه که در دهانتان می گذارید نه تنها روی سلامت بدنتان بلکه روی دهان و دندانهایتان نیز اثر می گذارد.
اثر رژیم غذایی روی پوسیدگی دندان:
غذاها و نوشیدنیهایی که می خورید مستقیماً روی شیوع و شدت پوسیدگی دندان اثر می گذارند که خود بستگی دارد به:
– فرم و شکل غذا که مایع، جامد یا چسبناک است.
– مقدار و تعداد دفعاتی که که غذای قندی یا اسیدی میخورید.
– ترکیب غذاهایی که می خورید.
– وضعیت سلامت عمومی بدن: داشتن بیماریهایی مثل ریفلاکس و ناراحتیهای گوارشی ریسک پوسیدگی را افزایش می دهند.
خوردن میان وعده ها چه اثری روی سلامت دندانهایتان دارد؟
برای داشتن دندانهای سالم تر توصیه می شود خوردن و آشامیدن در مابین وعده های غذایی را محدود کنید. متاسفانه اکثر مردم غذاهایی مثل شیرینیجات را برای میان وعده انتخاب می کنند که برای دندانها مضر است. سعی کنید از خوراکیهایی مثل پنیر، ماست، میوه ها، سبزیجات و غلات که هم برای سلامت عمومی و هم برای دندانهایتان مفید است را انتخاب کنید.
چه غذاهایی برای دندان ها مضر است؟
غذاهای فاقد کالری مثل شکلات (خصوصاً از نوع سفت و چسبناک آن مثل انواه آبنباتها، تافیها و کارامل ها)، شیرینیجات مثل بیسکویتها و کیکها، چیپس و پفک نه تنها هیچ ارزش غذایی ندارند بلکه به خاطر مقدار و نوع محتوای قندشان برای دندانها مضر هستند.
باکتریهای موجود در دهان از این قند تغذیه می کنند و اسیدی تولید می کنند که منجر به پوسیدگی دندان می شوند.
نوشیدنیهای حاوی قند مثل نوشابه، آبمیوه ها و چای و قهوه شیرین مضر هستند، چون با جرعه جرعه نوشیدن آنها مثل این است که مرتب حمامی از قند اطراف دندان ایجاد می شود.
غذاهای اسیدی مثل گوجه و میوه های ترش به علت اثر اسیدی که روی مینای دندان دارند بهتر است همراه یک وعده غذایی و نه به تنهایی مصرف شوند.
میوه های خشک مثل کشمش و انجیر انتخابهای خوبی برای یک رژیم غذایی سالم هستند، اما به علت چسبناک بودنشان برای دندان مضر هستند چون تا مدتها بعد از خوردنشان از خود اسید تولید می کنند.
چه غذاهایی برای دندان ها مفید هستند؟
پنیر، شیر، ماست ساده، سبزیهای برگدار و بادام غذاهایی هستند که به علت تامین کلسیم و سایر مواد معدنی برای دندانها مفید هستند. غذاهای حاوی پروتیین مثل گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ بهترین منبع فسفر هستند. کلسیم و فسفر نقش بسیار مهمی در سلامت دندان دارند، چون از مینا محافظت می کنند و باعث دوباره ساخته شدن آن می شوند.
میوه ها و سبزیجات به علت محتوای بالای آب و فیبرشان و کمک به تمیز کردن دندان، بسیار مفید هستند. از سوی دیگراین غذاها ساخت بزاق را تحریک می کنند که خود اسیدهای مضر و ذرات غذایی را می شوید و اسیدها را خنثی می کند. علاوه بر آن غذاهای حاوی ویتامین A (مفید برای ساخت مینا) و C (مفید برای لثه) توصیه می شود.
نوشیدن آب خصوصاً از نوع فلوراید دار بسیار مفید است.
۴ راه کاهش ریسک پوسیدگی دندان:
- مسواک زدن دندانها دو بار در روز برای ۲ دقیقه
- خوردن میان وعده را محدود کنید
- مقدار شکر رژیم غذایی خود را در حداقل نگه دارید.
- لبنیات، مقداری میوه و سبزی و همینطور آب را در رژیم غذایی خود بگنجانید.