بوی بد دهان، بسته به علت آن می تواند گاهی اوقات یا اینکه به طور همیشگی باشد. میلیونها باکتری در دهان خصوصاً در پشت زبان زندگی می کنند. دهان محیطی گرم و نمناک است و محیطی ایده آل برای رشد باکتریهاست. اولین علت بوی بد دهان همین باکتریها هستند.
بعضی از انواع بوی بد دهان نرمال هستند و لزوماً در ارتباط با بیماری نیستند، مثل بوی دهان بعد از بیدار شدن از خواب. در طول شب، محیط دهان تغییر می کند مقدار بزاق کمتر می شود و دهان خشک می شود و سلولهای مرده و احیاناً باقیمانده غذا روی سطح زبان و مخاط دهان می چسبند. موقعیکه باکتریها از آنها به عنوان غذا استفاده می کنند تولید بوی بد می کنند.
از دیگر علل ایجاد بوی بد دهان عبارتند از:
- بهداشت ضعیف
- عفونتهای دهانی
- عفونتهای راه هوایی
- علل خارجی مثل مصرف سیر، پیاز، سیگار، جویدن تنباکو
- دهان خشک که در اثر مشکل در غدد بزاقی ایجاد می شود
- بیماریهایی مثل دیابت، مشکلات کبدی، کلیوی، بیماریهای ریه وسینوسها، رفلاکس
- بیماریهای روانی. بعضی افراد خود تصور می کنند که دهانشان بد بوست اما دیگران متوجه نمی شوند به این بیماری Pseudihalitosis گفته می شود.
بعد از مدتی خود فرد به علت عادت کردن اعصاب بویایی دیگر متوجه بوی بد دهانش نمی شود و تنها افراد دیگر با دوری کردن از فرد موقع صحبت کردن یا روی گرداندن از وی واکنش نشان دهند.
روشهای تشخیص:
دندانپزشک شما در همان جلسه متوجه بوی بد دهان خواهد شد. نوع بو خود می تواند گویای مشکل باشد. به عنوان مثال بوی میوه ممکن است علامت دیابت کنترل نشده باشدT بوی اوره معمولاQ نشان دهنده مشکلات کلیوی است. دندانپزشک تاریخچه پزشکی شما و داروهایی که مصرف می کنید را برای یافتن علت مشکل بررسی می کند. دندانپزشک همچنین در مورد رژیم غذایی یا عادتهای خاص (سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو) و علائم دیگر سوال می پرسد.
از دیگر کارهایی که دندانپزشک انجام می دهد معاینه دندانها و لثه و غدد بزاقی است. در مواردی که شک به یک بیماری سیستمیک وجود داشته باشدT دندانپزشک شما را به پزشک ارجاع می دهد.
راههای جلوگیری:
اگر علت بوی بد دهان، بهداشت ضعیف باشد با مراقبتهای حرفه ای و مناسب در خانه به راحتی مشکل حل می شود.
- لثه ها، دندانها و زبان را بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید و هر روز نخ دندان بزنید.
- در صورت تجویز دندانپزشکتان از دهانشویه های مخصوص استفاده کنید.
- حداقل سالی دو بار به دندانپزشک برای معاینه و جرمگیری مراجعه کنید.
- از دیگر راههای مبارزه با بوی بد دهان، نوشیدن مرتب مقداری آب است که به بدن برای تولید بزاق کمک خواهد کرد.
- آدامس ها و آب نبات های فاقد شکر می توانند نفس را تمیز نگه دارند و از تجمع پلاک جلوگیری کنند. منتهی باید در مصرف آنها دقت کرد چون مصرف زیاد سوربیتول عوارضی مثل نفخ و اسهال را در پی خواهد داشت.
درمان بوی بد دهان کاملاً به علت ایجاد آن بستگی دارد و پیش آگهی آن در صورت رعایت درمانهای دندانپزشک یا پزشکتان بسیار عالی خواهد بود.